ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Η Αθλητική Ψυχολογία αφορά στην επιστημονική μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια του αθλητισμού και της άσκησης καθώς και στην πρακτική εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους αθλητές όσο και τους ασκούμενους αναφέρει η κ. Σκούρα Γλυκερία Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος MSc..
Στο άρθρο της ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ αναφέρει ότι  συγκέντρωση τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όσο και των αγώνων, αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί συχνά προπονητές, αθλητές, γονείς, αλλά και όλους όσους εμπλέκονται στο πλαίσιο του αθλητισμού. Η ικανότητα να παραμένει συγκεντρωμένος ένας αθλητής  είναι εξαιρετικά σημαντική και πιθανότατα να αποτελεί το κλειδί για μία πολύ καλή εμφάνιση ή ακόμα και τη νίκη, ενώ είναι γεγονός πως τα χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης απειλούν την απόδοσή του.
Σε πολλές έρευνες στο χώρο της Αθλητικής Ψυχολογίας το στοιχείο που εμφανίζεται επανειλημμένως και φαίνεται να διαφοροποιεί τους επιτυχημένους αθλητές από τους υπόλοιπους είναι η δυνατότητα περιορισμού της προσοχής τους. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο ένας καλός αθλητής να αναπτύξει την ικανότητα να διατηρεί τη συγκέντρωσή του, ξεπερνώντας αρνητικές σκέψεις, περισπασμούς, ή την ανησυχία του για την έκβαση του αγώνα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα Πρόγραμμα Ψυχολογικής Προετοιμασίας, με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του, το άθλημά του, τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του, μπορεί να τον βοηθήσει ώστε να μπορεί να εστιάζει όπως πρέπει την προσοχή του. Μία τεχνική που μπορεί εύκολα ένας αθλητής να χρησιμοποιήσει είναι ο αυτοδιάλογος (self-talk). Πρόκειται για μία στρατηγική ελέγχου της προσοχής η οποία έχει σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσει τον αθλητή να αποκλείσει αρνητικές σκέψεις, να εστιάσει σε θετικές σκέψεις και συμπεριφορές, να αυξήσει την προσπάθεια κλπ. Είναι σημαντικό για τον αθλητή να μάθει να προσεγγίζει κάθε αγωνιστική κατάσταση με θετική στάση, επομένως ο στόχος σε πρώτη φάση είναι η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων σε θετικές. Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:
 
• Προσπάθησε να επικεντρώσεις την προσοχή σου εσωτερικά, σε αυτό που κάνεις, τόσο στο πλαίσιο της προπόνησης όσο και του αγώνα.
• Προσπάθησε να περιορίσεις την προσοχή σου εξωτερικά, αγνοώντας άσχετα ερεθίσματα.
• Προσπάθησε να αντικαταστήσεις οποιαδήποτε αρνητική σκέψη έρχεται στο μυαλό σου με μία περισσότερο θετική.
• Οι φράσεις που χρησιμοποιείς να είναι σύντομες και συγκεκριμένες.
• Να είναι σε πρώτο πρόσωπο, να αναφέρονται στο παρόν και να είναι θετικές.
• Να τις επαναλαμβάνεις τακτικά και να πιστεύεις σε αυτές.
 
Παρακάτω, θα παραθέσουμε ένα παράδειγμα Προγράμματος Ψυχολογικής Προετοιμασίας μίας αθλήτριας κολύμβησης. Παρατηρήστε πως χρησιμοποιεί απλές τεχνικές (ρουτίνες, έλεγχος αναπνοής, νοερή προπόνηση, μυϊκή χαλάρωση) προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της.
 
Στην εκκίνηση:
Κατευθύνομαι προς τον βατήρα με σταθερά βήματα. Τακτοποιώ τα γυαλάκια, συγκεντρώνομαι στην αναπνοή, 1-2 βαθιές αναπνοές. Ανεβαίνω στο βατήρα, κουνάω τα χέρια στην χαρακτηριστική κίνηση, κοιτάω στο κέντρο της πισίνας στη διαδρομή μου και λέω πάμε μόλις ακούω την κόρνα.
 
Στην νοερή προπόνηση:
Τεχνική χαλάρωση το πρωί, προοδευτική χαλάρωση, το βράδυ αυτογενής εξάσκηση. Το πρωί και πριν τους αγώνες φαντάζομαι 3Χ100, ή 6Χ50, με τέλεια τεχνική και ακριβώς την επίδοση που επιθυμώ, σε πραγματικό χρόνο.
 
Τι κάνω από το ζέσταμα μέχρι τον αγώνα:
Φοράω το μαγιό. Δεν συμμετέχω σε συζητήσεις άλλων αθλητριών, ούτε τις παρακολουθώ στα αποδυτήρια. Συγκεντρώνομαι στη μουσική που έχω επιλέξει. 10 λεπτά πριν την κλήση των κριτών, φοράω  τα γυαλιά, φαντάζομαι την  κούρσα νοερά, και ότι πετυχαίνω ακριβώς τον στόχο μου δηλαδή την συγκεκριμένη επίδοση. Το μυαλό σε όλη αυτή τη διάρκεια είναι στο σώμα μου και την αναπνοή μου, στην εκκίνηση, στο βατήρα και στη διαδρομή.
 

www.sport-psychology.gr

 
   
 
ΝΟ Λάρισας
ΝΟ Λάρισας

Ο ΝΟΛ (Ναυτικός Όμιλος Λάρισας) ιδρύθηκε το 1980 στη Λάρισα, με σκοπό την διάδοση και σωστή εκμάθηση της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης και της καλλιτεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα.

Πληροφορίες